Já & Zelené potraviny
Zázrak jménem Zelené potraviny
Vše začalo na jaře v roce 2012, když jsem si přála se pročistit, ale nechtěla jsem nic náročného na přípravu a logistiku. Pár dní před tím jsem se vrátila z mé první cesty do Asie, kde jsem díky relaxu a zdravému jídlu úplně splaskla a cítila se svěže. Cíl byl jasný - takhle se chci cítit dál!
Od kamarádky jsem si náhodou sehnala mladý ječmen a řasu Chlorellu Pyrenoidosu od Green Ways. Nic jsem o nich nevěděla, ve škole jsme se o nich neučili a v lékárnách se teprve začínaly objevovat. Kamarádka mi ale k nim moc neřekla, protože si myslela, že když přednáším na univerzitě a jsem farmaceutka, že o nich určitě vím všechno. A já věděla tak kulové;).
Musím se přiznat, že jsem pití ječmene a jezení chlorelly nejdříve dost flákala. Pak mi ale došlo, že pokud chci vidět, co umí, tak je musím jíst pravidelně.
Zelené potraviny a sport
Po pár měsících jsem na letní cykloexpedici na Balkáně zjistila, že mám mnohem větší výdrž na kole, že jezdím v peletonu vepředu a ne na chvostě a že se mnohem lépe regeneruji po náročném výkonu (třeba 100 km dennně). Paráda!
Zelené potraviny a imunita
Měla jsem lepší imunitu! Já jsem si o sobě myslela, že jsem celkem zdravý člověk. Jen jsem bývala často nemocná, protože prostě moc neumím odpočívat a pořád jsem v jednom luftě. Tak mne často tělo zastavilo rýmou, kašlem, nachlazením, afty v puse. A to se dělo mnohem méně. Mé tělo mnohem více vydrželo, když jsem jej konečně pořádně sytila a čistila.
To nejslabší místo na těle, můj radar únavy, mi zůstalo. Díky němu (hlavně aftům) poznám, kdy už jedu na dluh. Ale díky zeleným potravinám jej dokážu dobře podpořit v regeneraci.
Zelené potraviny a bolavá kolena
Malý zázrak = uzdravená kolena!
Já miluji hory. A chození natěžko. Ale moje kolena to nemilovala. Na každou túru jsem si musela brát ortézy a trekové hole a nejednou se stalo, že mi museli kamarádi odlehčovat z batohu, abych mohla vůbec jít dolů a pak na mě dlouho čekat než se dobelhám do údolí.
Po roce a půl jezení zelenáčů jsem na konci roku 2013 jela na Srí Lanku, kde je Adamova hora, nejposvátnější vrchol, na který vede asi 5200 schodů. A tam já chtěla, ale říkala jsem si, že cesta nahoru a pak dolů bude očistec pro moje kolena. A světe div se, očistec se nekonal! Na začátku sestupu jsem sice tendenčně začala naříkat, ale pak mne to už naštvalo a já se rozhodla to seskákat! A kolena držela! Jako ano, bolela mne, ale dokázala jsem normálně jít! A s každým dalším výstupem a sestupem to bylo lepší.
A na trecích na Novém Zélandě v lednu 2015 mě nebolelo už vůbec nic!
Navíc jsou zelenáče skvělá "zelená tatranka" sbalená na cesty na treky do hor!
Zelené potraviny a kvalita
Naše tělo má úžasnou schopnost regenerace a samočištění. A do kloubních prostor se ukládají metabolity, se kterými si tělo nedokáže poradit, pokud k tomu nemá zdroje.
Ječmen a chlorella pomáhají tělu se čistit a zároveň jsou skvělým zdrojem chlorofylu, antioxidačních enzymů a antioxidantů (tím pomáhají proti zánětu), vitamínů, minerálů, vlákniny (rozpustné u ječmene a nerozpustné a rozpustné u chlorelly) a dalších látek.
Musí být ovšem té nejvyšší kvality a já měla štěstí, že jsem na první dobrou natrefila na jedničku na našem ale i světovém trhu.
Zelené potraviny a potrat a těhotenství a porod
Jak mi zelené potraviny pomohly s potratem si můžete přečíst zde.
Když jsem znovu otěhotněla na podzim 2016, tak mi byly výživovou oporou během celého těhotenství. A díky nim jsem se dala po náročném porodu zase pěkně dohromady.