Jak nasadit Corunu své imunitě?

Češi ukazují strach z koronaviru v supermarketech. Mizí špagety, rýže, konzervy, luštěniny, mouka…

Toť nadpis článku v novináchTo že mizí mouka, rýže, konzervy, špagety mě fakt netrápí. Jenom trochu ty luštěniny. Proč? Čtěte dál.

Panika a strach je tu momentálně horší než sám virus. Chci vám předat svůj úhel pohledu a podívat se na to z jiné stránky.

Coronavirus je prozatím smrtelný pro starší lidi a lidi se sníženou imunitou či polymorbiditou (více nemocí dohromady), což samo o sobě je známkou snížené imunity a zánětu v těle.

Kdo vládne angličtinou, zde si můžete přečíst zprávu WHO (Světová zdravotnická organizace). K 29.2.2020 je hlášeno 85 403 případů (1753 nových případů) celosvětově. Od včerejška je v dalších dvou zemích. A od dneška 1.3. 2020 jsou 3 případy i v Česku.

Nás nejvíc zajímá Evropa a naši sousedi.

Nejvíce nakažených je v Itálii (888 nakažených a z toho 238 nově), za nimi Něměcko a Francie s 57 nakaženými a Španelsko (32). Co se týče našich sousedů, tak Rakousko má 5 případů a Polsko a Slovensko, nic.

EDIT: Coronavirus v Česku

EDIT: Když jsem dopsala tento článek, tak odpoledne přišly nové informace. V Česku jsou ode dneška 1.3. 2020 3 případy. Dva v Praze a jeden v Ústí nad Labem.

Úmrtnost

Čína uvádí úmrtnost 3,8 %. Odhad celosvětově je 2-3%. Nejvíce se to týká lidí nad 80 let (14,8 %), 70-79 let (8 %), 60-69 let (3 %), 50-59 let (1,3 %) a níž se to pohybuje od 0,4 do 0,2 % a žádné dítě pod 9 let nezemřelo na COVID-19.

I když je COVID-19 vysoce infekční a rychle se šíří, tak podle Číny měli pacienti v 81 % případů lehký průběh. To je pro nás pozitivní zpráva plná naděje. Dá se to přežít!

Jak se to léčí?

Je to respirační onemocnění, vyvolává bouřlivou reakci imunitního systému (tzv. cytokinovou bouři). Lék na to není, léčí se jen symptomy a doporučuje se dostatek tekutin, odpočinku a kyslíku. No, prostě jako chřipka.

Co mohu udělat pro sebe?

Hurá, dostávám se k tomu nejdůležitějšímu. PODPORA IMUNITY!

COVID-19 by nás neměl učit strachu, ale tomu, jak se o sebe začít lépe starat – jak podpořit svou imunitu, abychom tuhle bouři přestáli.

Teď se mohu vrátit k tomu, co jsem psala ve svých eBoocích Zdravé tělo, zdravé střevo (zdarma) a Má Tvůj mikrobiom hlad? (placený).

70 % imunity leží ve střevě!

Základem zdravého těla, je zdravý střevní mikrobiom, který trénuje náš imunitní systém ve střevě v tom, kdo je dobrý a nechá ho „projít“ a kdo je zlý a koho je lepší hned zneškodnit. Když nemáme ve střevě zdravou střevní mikroflóru, tohle nemůže fungovat a máme nižší imunitu.

Zároveň má mikrobiom antioxidační účinky, tedy pomáhá snižovat zánět v těle.

Zánět v těle = imunita v pohotovosti. A chronický zánět v těle = hodně vyčerpaný a přetížený imunitní systém v pohotovosti až přecilivělosti.

Je pro mnohé překvapivé, že kdybychom dali dohromady imunitní buňky ve střevě, což se odborně jmenuje střevní lymfoidní tkáň, tak se vytvoří orgán o velikosti jater. To by vás už mohlo přesvědčit o tom, že základ imunity je ve střevě, že?;).

My jsme ve zkoumání mikrobiomu teprve na začátku. Teprve tušíme, jak nesmírně zásadní je pro naše zdraví. Až v poslední době se zjišťuje, co všechno pro nás mikrobiom vytváří (například serotonin, dopamin, vitamíny, antioxidanty, …).

A s nezdravým mikrobiomem je spojeno onemocnění Syndrom propustného střeva.

Co to je? Naše střevní výstelka je tvořena jen jednou vrstvou buněk, které nás chrání od světa venku (tedy uvnitř nás, od střevního obsahu). Tyto střevní buňky mají na sebe velmi těsně naléhat a být nepropustné pro větší částice.

Když je ale ve střevě nerovnováha – často vlivem nezdravého mikrobiomu (díky nezdravé stravě), což vytvoří zánět, tak se buňky bohužel více rozestoupí a pak do těla pronikají molekuly, které tam nemají co dělat a alarmují imunitní systém, což se projeví v celém těle.

A zdravá střevní výstelka = ochrana těla. Stav střevní výstelky odráží stav celého těla. Ty naše střevní buňky se živí např. butyrátem, který vytváří naše střevní bakterie z vlákniny, kterou se živí. Vidíte? Kruh zdraví se uzavírá!;)

Jak mohu podpořit svou imunitu skrze střevní mikrobiom?

Dejte mu najíst!! Tak jednoduché to je! 

Naše střevní bakterie se živí rozpustnou a nerozpustnou vlákninou z ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin, ořechů, semínek – více zde a můžete se mrknout do eBooku Zdravé střevo, zdravé tělo, od strany 24.

Žádné živočišné potraviny neobsahují ani gram vlákniny! Ani cukr, oleje. A dobře na tom není ani bílá mouka a výrobky z ní.

Takže to, že z obchodů mizí trvanlivé potraviny jako je mouka, těstoviny, rýže, špagety, je mi úplně fuk. Tímto si imunitu nikdo nepodpoří, naopak jejich vyšší konzumací podporuje v těle zánět a trápí své střevní bakterie hlady.

Co by mě mrzelo, kdyby zmizelo z obchodů?

Luštěniny, ořechy, semínka, sušené ovoce, celozrnné výrobky. A samozřejmě kvalitní ovoce a zelenina.

Mrzelo by mne, kdyby Green Ways omezilo dodávku zelených potravin, ječmene a chlorelly. Ale to se nestane;).

Na ty já hodně spoléhám, protože vím, že umí podpořit nejen imunitu.

  • Např. chlorella zvyšuje množství Ig A (imunoglobulin), který chrání sliznice. A to v době rizika respiračních onemocnění fakt potřebujeme.
  • Ječmen i chlorella ozdravuje mikrobiom a tím zvyšuje imunitu. Oboje má velké množství antioxidačních enzymů a antioxidantů.

Kromě vlákniny potřebuje náš střevní mikrobiom i antioxidanty, vitamíny a minerály. To najdeme v ovoci, zelenině a v naší rodině i v zelenáčích (které se nekazí a případnou karanténu s nimi krásně přečkáme).

Možná to zní jako reklama na ječmen a chlorellu;). Jo, já jsem za ně opravdu vděčná a v této době mi přináší velký (nejen nutriční) klid.

Co dalšího můžete udělat?

  • Jezme duhovou zeleninu a ovoce – všech barev, co najdeme;). A zelenáče k tomu.
  • Kromě vlákniny vřele doporučuji kysané a fermentované potraviny. Pokud jíte mléčné výrobky, tak i kvalitní jogurt, kefír, podmáslí. Co nejvíce zelené zeleniny.
  • Klidně můžete přidat kvalitní probiotika.
  • Můžete používat Echinaceu, vitamín C, vitamín D (také zvyšuje imunitu).
  • Podpořte své tělo kvalitními tuky – omega 3  a 6 nenasycenými mastnými kyselinami.
  • Dopřejte svému tělu dostatek ořechů a semínek.
  • Co rozhodně pomáhá je kvalitní pitný režim.
  • A dostatek odpočinku a spánku.
  • A pohyb venku v přírodě na čerstvém vzduchu.
  • A méně se stresovat a bát se. A možná se i méně koukat na televizi;-).

Bylo prokázané, že naše střevní bakterie reagují na stres těla a snižuje se tím jejich množství.

Díky stresu a strachu hůře dýcháme (menší okysličení), stahují se svaly a tělo se dostává do napětí, nastartovává se adrenalin a zvyšuje se oxidační stres a tím i zánět v těle. Stres snižuje schopnost bílých krvinek ničit bakterie.

A s tím nám zase pomůže výše zmiňovaná procházka v přírodě a případně meditace.

Pojďme nasadit Corunu své imunitě:-).

Přeji nám všem, ať využijeme bouře kolem koronaviru jako příležitost starat se o sebe lépe, lépe jíst a zvýšit svou imunitu. Nejen teď, ale celý rok, celý život.

Pojďme dát svým bakteriím najíst;).

Kdy jindy než teď?

S láskou, Ája

Jsem nepřáškující farmaceutka. Mou vášní je odhalovat skryté souvislosti mezi léky, nemocemi a zdravím. Ráda vám poradím, jak o své tělo pečovat, abyste byli plně zdraví – pokud možno bez léků. Můj příběh si můžete přečíst zde Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.